Sinds de introductie van plastic rond 1920 is dit materiaal niet meer weg te denken in het huishouden. Dit is ook niet zo gek aangezien iedereen er mee opgegroeid is en plastic veel voordelen kent. Zo is dit materiaal een goedkope oplossing om voedsel langer te bewaren. Niet voor niets zie je dat veel groenten en fruit van de supermarkt verpakt zit in plastic. Maar wist je dat plastic eigenlijk heel slecht is voor onze planeet? Dit materiaal is lastig te recyclen en verteert niet. Hierdoor blijft plastic zwerfafval op straat nog jaren liggen. Wanneer het in de zee terecht komt vormt dit materiaal zelfs een groot gevaar voor het zeeleven. Om dit te voorkomen heeft de Europese Unie besloten om een verbod op wegwerpplastic te heffen. Maar waarom willen zij nou precies een verbod op wegwerpplastic? In deze blog leggen wij je dit uit.
Moeilijk te recyclen
Elk jaar produceren wij Nederlanders zo’n 30 kilo plastic afval per persoon. Hiervan bestaat ongeveer 93% uit eenmalig te gebruiken verpakkingsplastic. Ook wel beter bekend als wegwerpplastic. Deze bult plastic afval is nauwelijks te recyclen, omdat er bij de verbranding van plastic giftige stoffen vrijkomen. Hierdoor exporteren Europese landen hun plastic afval voornamelijk naar Azië voor recycling. Wat veel mensen niet weten is dat deze landen veel van het wegwerpplastic in de zee gooien. Door het jarenlang dumpen van plastic afval in de zee is er een plasticsoep ontstaan. De grootste boosdoeners van deze plasticsoep zijn wegwerpplastic en gedumpte visnetten.
Plasticsoep
Milieuorganisaties zijn erachter gekomen dat de plasticsoep veel groter is dan dat wij in eerste instantie dachten. Zo’n 46% van al het plastic in de zee bestaat uit gedumpte visnetten. Het zeeleven wordt hierdoor enorm aangetast. Schildpadden, walvissen en dolfijnen raken verstrikt in deze visnetten. De zeedieren raken niet alleen gewond, maar kunnen ze in het ergste geval ook overlijden. Toch vinden veel landen het extreem om direct de visserijen te gaan aanpakken. Dit vraagt namelijk om strenge regels die momenteel nog niet te handhaven zijn.
Daarom is er besloten om vooral wegwerpplastic te verbannen. Dit is namelijk ook één van de grootste bijdragers aan de plasticsoep. Ongeveer 8,3 miljard plastic rietjes, wattenstaafjes en flesjes zwerft momenteel in de oceaan. Dit is levensgevaarlijk voor alle zeedieren aangezien zij dit wegwerpplastic als voedsel zien. Hierdoor eten de zeedieren het plastic op, waardoor zij uiteindelijk overlijden. Vandaag de dag is het zelfs bekend dat de vissen die wij consumeren hiervan last hebben. Elke vis die wij eten bevat ongeveer 0,3% aan plastic. Dit is op de lange termijn schadelijk voor onze gezondheid!
Verbod op wegwerpplastic
Om ons te beschermen van alle gevaren die plastic meebrengt is er vanaf 1 juli 2021 een verbod op wegwerpplastic. Dit betekent dat er vanaf dat moment geen plastic borden, bestek en rietjes meer verkocht mogen worden. Plastic is inmiddels zo normaal geworden in onze samenleving dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Om te voorkomen dat we straks niet meer kunnen barbecueën zijn er duurzame alternatieven op de markt gekomen. Zo zijn er onder andere herbruikbare rietjes bedacht. Het verbod op wegwerpplastic vraagt dus om een aanpassing van onze levensstijl. Wedden dat jij hier net zo snel aan gewend bent als aan mondkapjes? Straks loop jij ook met een stijlvolle kartonnen koffiebeker naar kantoor. Alles voor een betere wereld.