Menu engineering, hoe werkt het en hoe kun je het gebruiken voor jouw restaurant

Als horecaondernemer is je voornaamste doel om winst te maken en mensen een fijne avond te bezorgen. Bij menu engineering draait het dan ook voornamelijk om rendementsverhoging. Dit kun je bereiken door te kijken hoe jouw dranken en maaltijden het doen bij de gasten. Gerechten die niet vaak worden besteld kun je wellicht aanpassen, zodat ze populairder worden. En ook gerechten die juist vaak besteld worden kun je wellicht in prijs verhogen. Zo maak je een winstgevende menukaart voor jouw bedrijf. Je HACCP op orde krijgen is ook heel belangrijk. Dit draait namelijk allemaal om de voedselveiligheid van jouw restaurant. 

Het meeste uit jouw menukaart halen

Zo maak je een winstgevende menukaart: samenwerking en verkoopanalyses zijn van groot belang. Door samen te werken creëer je meer inzicht in de menukaart. De keukenbrigade kan je na een avond precies vertellen wat het beste is verkocht. Hetzelfde geldt voor het personeel achter de bar. Deze informatie is cruciaal om je menu eventueel bij te sturen. Belangrijk is ook om te weten wat de kostprijs is van elk product. 

Daarna kun je een verkoopprijs bepalen. Let hierbij ook op je locatie, je bereikbaarheid en je concurrenten. Zo schrik je geen mensen af door te hoge prijzen. Je HACCP op orde krijgen is ook belangrijk. Men wil natuurlijk in een schoon restaurant eten met verse ingrediënten op hun bord. Zo maak je een winstgevende menukaart voor je restaurant. 

Voedselveiligheid

Je HACCP op orde krijgen laat zien hoe je omgaat met voedselveiligheid. Dit moet ook geregistreerd worden zodat het gecontroleerd kan worden. Er zijn dan ook verschillende aanbieders die jou kunnen helpen om je HACCP op niveau te houden, of te brengen. Zo maak je een winstgevende menukaart in een schone keuken.