Afval scheiden in de horeca: deze afvalcontainers zijn een must

Afval scheiden, wat is het precies? En waarom zou de horeca hier extra aandacht aan moeten besteden? Laten we dieper duiken in dit belangrijke onderwerp.

Wat is afval scheiden?

Afval scheiden betekent het sorteren van afvalmaterialen in verschillende categorieën om recycling en hergebruik te vergemakkelijken. In plaats van al het afval op één hoop te gooien, worden materialen zoals plastic, glas, papier en organisch afval apart gehouden.

Waarom is afval scheiden belangrijk in de horeca?

De horeca produceert dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid afval. Het correct scheiden van dit afval kan niet alleen de milieu-impact verminderen, maar ook kosten besparen en voldoen aan wettelijke vereisten.

Belang van afval scheiden in de horeca

Door afval te scheiden, kan de horeca bijdragen aan de vermindering van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat. Dit helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de natuurlijke hulpbronnen te behouden. Tevens is afvalscheiding in Nederland wettelijk verplicht voor horecagelegenheden. Niet voldoen aan deze regels kan leiden tot boetes en andere sancties. Het inschakelen van een specialist in afvalverwerking helpt bij het voldoen aan de regelgeving omtrent het scheiden van afval.

Verschillende soorten afval in de horeca

Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten afval in de horecabranche op een rij gezet:

  • Organisch afval. Organisch afval omvat voedselresten en andere biologisch afbreekbare materialen. Dit type afval kan worden gecomposteerd of gebruikt voor biogasproductie.
  • Glasafval. Glasafval omvat flessen en potten die kunnen worden gerecycled. Het correct scheiden van glas vermindert het risico op verwondingen en maakt recycling efficiënter.
  • Papier en karton. Papier en karton worden vaak gebruikt voor verpakkingen en kunnen gemakkelijk worden gerecycled als ze schoon en droog worden gehouden.
  • Plastic afval. Plastic afval, zoals flessen en verpakkingen, moet apart worden gehouden voor recycling. Plastic recycling helpt de hoeveelheid nieuw plastic die wordt geproduceerd te verminderen.
  • Metaalafval. Metalen zoals aluminium en staal kunnen worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt, wat de behoefte aan nieuwe metaalwinning vermindert.
  • Restafval. Restafval is al het afval dat niet in de bovenstaande categorieën past en dat niet kan worden gerecycled. Dit afval gaat meestal naar de verbrandingsoven of de stortplaats.

Essentiële afvalcontainers voor de horeca

Onderstaande afvalcontainers zijn een must in de horecabranche:

Organische afvalcontainers

Deze containers zijn speciaal ontworpen voor voedselresten en ander biologisch afbreekbaar materiaal. Ze zijn vaak voorzien van luchtdichte deksels om geuren te minimaliseren.

Glascontainers

Glascontainers zijn robuust en bestand tegen breuk. Ze zijn duidelijk gelabeld om ervoor te zorgen dat alleen glas erin terechtkomt.

Papier- en kartoncontainers

Deze containers houden papier en karton droog en schoon, wat essentieel is voor effectieve recycling. Het huren van een rolcontainer bij Bedrijfsafval.nl voor het inzamelen van papier- en karton is een slimme keuze. Het voordeel van rolcontainers is dat deze gemakkelijk binnen je bedrijf te verplaatsen zijn.

PMD containers

PMD-containers zijn speciaal ontworpen voor het verzamelen van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD). Deze containers zijn essentieel in de horeca vanwege de grote hoeveelheden PMD-afval die dagelijks geproduceerd worden, zoals plastic flesjes, blikjes en sapverpakkingen. PMD-containers zorgen ervoor dat deze materialen efficiënt gescheiden kunnen worden voor recycling, waardoor ze niet in de restafvalstroom terechtkomen.

Restafvalcontainers

Restafvalcontainers zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende soorten afval die niet recyclebaar zijn. Ze zijn vaak groter om de diverse aard van het afval te accommoderen.